Provence, Frankrijk

Gepubliceerd op 26 juli 2023 om 15:17

Luberon parc, Charleval

Onze zomervakantie dit jaar is naar Zuid Frankrijk en we verblijven in het schattige dorpje Charleval op camping Luberon parc van Yelloh village.  Van hieruit maken we uitstapjes naar Spirale de pierre, Abbaye de Silvacane, Lourmarin, Roussellon, the Provençal Colorado, Gordes, L'isle sur la Sorgue, Gorges de Regalon, Calanques national park, Cassis, Marseille, Parc naturel regional de Camargue en Royaume des Arbres (klimpark). Op de weg terug gaan we nog langs Pont du Gard en Pont d'Arc.

 

Tankstations en supermarkten (intermarche en lidl) zijn in de buurt (10min). Wij waren meer fan van de intermarche omdat er veel meer te verkrijgen is en de prijs wat voordeliger. Wil je wat specifiekere producten zoals speculoos of smaakjes yoghurt, dan is de lidl een betere optie.

De stacaravan waar wij in verbleven was goed. Het was schoon, had airco, wifi, een terras onder de bomen met een parkeerplaats naast de caravan, wat ruimte er nog omheen, voldoende privacy en voorzieningen waren goed. Enige minpunt vond ik de douche. De cabine was erg klein, de douche daarintegen was opgehangen op een onmogelijke hoogte om er onder te staan (water kwam vol op je hoofd tegen de deur aan en ik ben vrij lang: 176cm), voor haren wassen prima, maar doe ik niet elke dag en voor de kinderen dus veel te hoog. Bovendien, was dit niet aan te passen. Daarnaast kon de kraan geen temperatuur houden. Deze ging van warm naar bloedheet (waardoor je in de kleine ruimte tegen een muur aankruipt) en werd vervolgens ijskoud, om daarna weer warm te worden en wisselde dit in rap tempo af.

De camping zelf is erg Frans georiënteerd,  animatie is in het Frans, de shows ook. Heel soms komt er wat Engels of een enkel woordje Nederlands tussendoor.  Dit was voor de kinderen wat minder, omdat ze heel veel gewoon niet begrepen en ons Frans un petit peu is waardoor we ook niet alles konden vertalen. Er is wel vanalles te doen, van allerlei sportactiviteiten tot een miniclub, dansen, etc. Het personeel is vriendelijk, zwembad is fantastisch en schoon. Wel moeten mannen een nauwsluitende zwembroek aan, shorts zijn verboden, hier werd ook erg op gelet.

Frankrijk in het algemeen vonden we rustig, mooie natuur, veel vlinders, lekker weer, maar duur. Of het om gewone boodschappen gaat of uiteten, de prijzen liggen een stuk hoger dan bij ons. Benzine is overigens wel goedkoper.

 

Aire de Judy

Voor de heenreis met kinderen is Aire de Jugy nog een aanrader om te stoppen. Of op z'n Nederlands: rustplaats Jugy. Tussen Dijon en Lyon ligt deze leuke rustplaats. Je ziet een paar kilometer van te voren al 4 keer kabouters met paddestoelen in de berm staan. Dus kan 'm niet missen. Er is een super leuke speeltuin voor de kinderen om even uit te razen tijdens de lange autorit en het ziet er met al die gekleurde paddestoelen ook nog eens heel leuk uit. LET OP: de glijbanen kunnen erg heet worden in de zon! 

 

Charleval 

Wat een schattig dorpje is dit! Het is hier heel rustig, wij liepen er zonder toeristen en er was een enkele Franse die de was aan het ophangen was of wat aan het rommelen was. Het dorp was heel schoon, de meeste huizen hebben gekleurde luiken en sommige wat begroeiing. Er is een fontein, kerk, stadhuis, bibliotheek, wijngaard en kasteel met beeldentuin. Heerlijk om doorheen te slenteren! 

 

Spirale de pierre 

Vanaf Charleval kun je in 6 minuten naar Spirale de Pierre in Lambesc rijden. Na je auto geparkeerd te hebben loop je een klein stukje (10min) over witte kiezels (makkelijk te lopen en mooie uitzichten) tot je uitkomt bovenop de heuvel. Daar zie je stenen in een spiraal liggen. De kinderen vonden de spiralen erg interessant. Wij genoten meer van het prachtige uitzicht vanaf dat punt!

 

Abbaye de Silvacane

Abdij de Silvacane is een oud klooster. De naam is afgeleid van Silva Cana: woud van riet - dat hier bestond vooraleer de monniken het natte gebied drooglegden.

De Abdij van Silvacane wordt ook wel de jongste van de drie ‘cisterciënzerzusters’ in de Provence genoemd (de andere twee zijn de Abdij van Sénanque en de abdij van Le Thoronet).

↬Geopend tussen 10.00- 12.45 en 14.00 -16.45. 

↬Kinderen tot 12 jaar zijn gratis, 12-18 jr 6,50 en 18+ 8 eu  

 

Lourmarin

Officieel behoort dit dorpje tot de allermooiste van Frankrijk. Ik vond het persoonlijk een leuk dorpje, maar niet super bijzonder en hebben we naar mijn mening leukere dorpjes gezien deze vakantie. Je kunt niet met de auto door het dorp, maar kan wel gratis net daarbuiten parkeren. Het is wat toeristisch ingesteld met (kunst)winkels en giftshops, verder zijn er wat leuke terrasjes en restaurantjes. Wij hebben er even doorheen gewandeld, maar zijn niet lang gebleven.

 

 

Lavendel velden

Denk je aan de Provence, dan denk je al snel aan lavendel. Er zijn verschillende velden, groot en klein op verschillende plekken te vinden in deze regio. De lavendel staat tussen begin juli en half augustus in bloei en ruikt heerlijk! Het is de moeite waard om even te stoppen als je er langs rijdt. 

 

Roussillon

Roussillon is een leuk dorpje in de gelijknamige regio. Het wordt ook wel 'het rode dorp' genoemd, maar eigenlijk is okerkleurig beter passend. Al oogt het naar mijn idee meer rood, oker werd lange tijd gehaald in de okermijn nabij en je ziet deze kleurtinten overal terug. De okermijn (le sentier des ocre) is te bezoeken. Ik zag dit helaas achteraf dus ben hier niet geweest.

Je parkeert je auto buiten het stadje (dagkaart 4 euro) en loopt vervolgens de heuvel op naar het dorp.  In het dorp is een schilderachtig straatje (autovrij) richting de kerk en stadhuis. Bij de kerk kan je het straatje naar boven lopen voor een mooi uitzicht over de stad en omgeving. Als je hier bent geweest is het leuk om nog een stukje door te gaan naar the Provençal Colorado.

 

The Provençale Colorado

Om dit park te bezoeken betaal je 8 euro om je auto te parkeren/ entree. Er zijn twee wandelroutes mogelijk. Wij hebben de kortste gekozen i.v.m. de warmte en kinderen. Je loopt door een uniek landschap wat deels door de natuur en deels door mensen is gevormd. De kleuren waar het oker is afgegraven zijn heel intens. Het deed ons erg aan Amerika denken.

↬ 8 euro per auto

  Tussen 08.00 en 19.00 geopend in de zomermaanden.

↬In de zomer is het verstandig om van te voren de brandgevaarlijkheid te checken. Het park kan om deze reden gesloten worden. Dit geldt overigens voor alle natuurparken.

↬ Neem voldoende water mee.

↬ Er is een truck met eten/drinken aanwezig en een klein winkeltje. Hier is ook een toilet.

 

Gordes

Het dorp wordt door de Association des plus beaux villages de France beschouwd als een van de mooiste dorpen van Frankrijk en trekt veel toeristen. Je rijdt met de auto door het stadje en kan net daarbuiten parkeren. Je betaalt een dagkaart voor 6 euro en loopt in 5 min weer terug naar het dorp. Het is leuk om een beetje kriskras door de straatjes te struinen, er is een gezellig plein en er zijn leuke (kunst)winkeltjes.
Wij hebben wat gedronken bij Ladurée, een superschattig winkeltje + terrasje aan de rotonde. Ze verkopen hier allerlei macarons en ijs, maar je kan er ook even wat drinken (zie stories instagram).
Als je in Gordes bent moet je eigenlijk ook even langs abdij de Sénanque. Dit klooster is nog in gebruik en ligt tussen de lavendelvelden. Ik kwam ook hier helaas pas achter nadat we er waren geweest en is op m'n lijstje gekomen voor als we we weer eens zijn!

 

L'isle sur la Sorgue

L'isle sur la Sorgue wordt ook wel het Venetië van de Provence genoemd. Het stadje werd in de twaalfde eeuw gebouwd op paalwerken in de moerassen.
We konden hier vrij makkelijk parkeren vlakbij het centeum, maar betaalde wel per uur. Je kan ook een stuk verder weg gratis staan. Wij vonden het een heel gezellig stadje met veel restaurantjes en terrasjes langs het water. Het deed veel toeristischer aan dan de andere dorpjes hier uit de buurt en vond het wat boulevard achtig aanvoelen. Je kunt hier niet zwemmen,  maar wel langs de oever op bepaalde plekken pootjebaden. Het water is wel heel koud!

Gorges de Regalon

Je kan hier in een prachtig natuurgebied wat om de 100m veranderd wandelen.  Er zijn drie opties: wandeling naar de kloof en weer terug (ong. 1 a 1,5u) en halve dag tocht (ci 3u) en hele dag tocht (ci 6u). Wij zijn heen en weer gelopen.  Een hele mooie route (bekijk vooral mijn filmpje hiervan op instagram) met elke keer andere natuur.  Deze tocht is veelal in de schaduw doordat je onder de bomen of tussen de kloof loopt.  Hierdoor is deze route ook goed overdag te doen.  Het is niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn,  je moet af en toe echt flink klimmen. Doe dus goede schoenen aan en neem voldoende water mee! Voor kinderen is het te doen,  maar ze moeten wel hier en daar echt geholpen worden. Hierdoor is het wel een avontuurlijk pad!

Let op: als het flink geregend heeft zal het mogelijk niet mogelijk zijn om de wandeling te doen.

↬ Gratis

↬ In principe hele jaar geopend van zonsopgang tot zonsondergang behalve bij dreigende bosbranden (check website hiervoor) of na regenval

↬ Geen toiletten,  horeca etc aanwezig

↬ Honden zijn toegestaan,  weer hebben ze gezien,  maar je zal ze met klimmen soms moeten dragen. 

↬Trek goede schoenen aan,  neem voldoende water mee

 

Calanques national park

Calanques nationaal park is een natuurpark met hoge zeekliffen. Het is een beschermd natuurgebied waar je van te voren een (gratis) reservering moet maken om te kunnen bezoeken. Vanwege de hoge bezoekersaantallen vormen mensen een bedreiging voor de flora in het park. Reserveren kan 2-3 dagen van te voren en er worden dan beperkt aantal bezoekers toegelaten. Er zijn verschillende hikes mogelijk naar vergezichten of strandjes

 

Cassis

Wat mij betreft is Cassis een aanrader, naast Calanques national park, als je in de buurt van Marseille bent. Het heeft een leuk centrum aan een haventje, er is een strand en zijn wat kleine baaitjes (kiezel/stenen) om even af te koelen. 

 

Marseille 

Marseille is een hele grote stad. Het is na Parijs de tweede stad naar inwoneraantal van Frankrijk, heeft de grootste handelshaven van Frankrijk en is de hoofdstad van de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur.
Er zijn genoeg leuke plekjes te ontdekken.  Aangezien wij al bijna 15km in de benen hadden zitten na nationaal park Calanques en Cassis hebben wij het beperkt gehouden. Als je in de oude haven Vieux-Port bent, kan je het stadhuis zien, Fort Saint-Jean, het museum Mucem en allerlei gezellige eettentjes en terrasjes. Als je naar boven de heuvel oploopt heb je mooi uitzicht over de haven en vind je Cathédrale de la Major de Marseille. Deze prachtige kerk is gratis te bezoeken. Hij is iets kleiner dan de Notre Dame de la Garde, maar zeker de moeite waard.
We zijn nog naar Notre Dame de la Garde gereden (deze is nml aan de andere kant van de haven 40 min lopen) alleen was deze helaas nèt 10 min gesloten (18.00). Ook deze is gratis te bezoeken. Omdat deze kerk bovenop een 'berg' ligt heb je daarnaast mooi uitzicht over de gehele stad. Wij zijn na het uitzicht bewonders te hebben weer teruggegaan naar de haven en hebben daar lekker gegeten.

 

Parc naturel regional de Camargue

De Camargue is een beschermd moerasgebied. Het is een vlak en zeer waterrijk gebied met veel meren en lagunen, moeras- en grasland, duin- en bosgebieden. Er wordt rijst en wijn verbouwd en zout gewonnen. Verder leven er wilde paarden en stieren en zijn er heel veel vogels waaronder veel flamingo's. Wij hebben de stieren niet gezien, maar de paarden wel in de verte! Verder inderdaad heel veel vogels en flamingo's gezien.  Wat ik jammer vond is dat je veel tussen riet doorrijdt dus hele stukken weinig ziet vanuit de auto. De plekken die je ziet, zijn wel mooi. De zoutpannen zijn deels afgeschermd, maar er is een 'zoutpan' naast de parkeerplaats waar je wel dichtbij kan. Dit was voor de kinderen heel leuk om eens van dichtbij te zien, je ziet dan al die mooie zoutkristallen.


Via het park kan je naar het strand Piémanson. Een groot strand, met strandwacht. Het waait hier wel behoorlijk, maar we hebben een hele fijne middag gehad hier en is leuk om je bezoek aan het natuurgebied mee af te sluiten!

 

Royaume des Arbres

Dit klimpark ligt tegenover de camping. Er zijn verschillende parcours, in verschillende leeftijdscategorieën en moeilijkheidsgradaties. Wij hebben die van 2-6jr (zoon van 4jr) en tot 130 cm gedaan (dochter 7jr) (kinderparcours). Mn zoontje kreeg een helm en harnas aan en kon starten. Hij zat gehele parcour aan dezelfde lijn gezekerd. Wij (dochter en ik) kregen uitleg over het zekeren en ziplinen, dit doe je zelf, kregen vervolgens een helm en harnas aan en mochten toen ook gaan starten.  We hebben de 'makkelijk' en 'medium' gedaan (wit en groen). Ik vond dit persoonlijk uitdagend genoeg. Er zijn verschillende opties met verschillende obstakels. Voor volwassenen heb je evt. nog 3 gradaties hoger en ook op hogere hoogte.

Je kan hier ook tennissen, padellen, evt. zwemmen.

 

Andere opties

Wat verder opties zijn vanuit hier, maar wij niet hebben gedaan is:

Activiteiten: Grimmland (pretpark), Zoo Barben (dierentuin), lavendelmuseum of the village des automates (ook soort pretpark)

Bezienswaardigheden: Avignon (stad), Parc Fontaine Mary rosé (mooi park met een waterval), grottes de Cales (grotten; was gesloten toen wij er waren), Bonnieux (dorpje) en Saint Remy de Provence (dorpje)

Mocht je wat verder weg willen is Verdon heel mooi of is St Tropez en port Grimaud een leuke optie.  Dit is alleen zeker twee- tweeënhalf uur rijden,  vanuit de camping.  Voor ons dit keer daarom geen optie.

 

Pont du Gard

Op de weg terug zijn wij langs Pont du Gard gereden. Dit is eventueel ook te bezoeken vanuit de camping. Het is hier wel heel toeristisch, dus probeer hier op tijd te komen. Je kunt hier evt. ook de hele middag vertoeven aan het water of een kano huren. Je auto parkeer je voor 9 euro per dag. 

De Pont du Gard is een Romeins aquaduct dat later is uitgebreid tot brug. Het staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De brug is bijna 50 meter hoog en heeft drie niveaus en was destijds 50 kilometer lang. Het is zonder cement gebouwd, de stenen zijn zo gestapeld dat ze een sterke constructie vormen die vandaag de dag nog steeds staat. Over het bovenste niveau stroomde water naar Nîmes, het onderste niveau werd als weg door handelaren gebruikt. 

 

Pont d'Arc

Ook maakten we nog een stop bij Pont d'Arc. Dit is een van de bekendste bezienswaardigheden in de Ardèche. Het is een grote natuurlijke brug van 54 meter hoog en 34 meter breed. De Ardèche stroomt er nog steeds onderdoor. 's Zomers kan het hier erg druk zijn met dagjes mensen die komen kijken, kanoën of zwemmen. Er is een parkeerplaats vlakbij (betaald per uur).
Ik vond het er redelijk druk, maar voor op een zondag in het hoogseizoen, begreep ik van anderen dat dit erg rustig is. We hebben aantal uur op het (kiezel)strand gelegen en ons goed vermaakt. Het water is een goede temperatuur, er is veel te zien en de kinderen hebben leuk gespeeld met alle keien en visjes. Ik vond het er erg mooi. Bij de parkeerplaats is een eettentje en zijn toiletten. Honden zijn ook toegestaan. 

Reactie plaatsen

Reacties

Sophia
10 maanden geleden

Interessant om te lezen en leuk geschreven!
Als we in de buurt komen dan zal ik je blog erbij pakken en kijken of we ook naar wat leuke dingen kunnen gaan.