Winterberg, Duitsland

Gepubliceerd op 26 februari 2024 om 12:23

Wat kun je doen in de omgeving van Winterberg als er geen sneeuw is?! 

Het is voorjaarsvakantie! En wij gaan een weekje naar Winterberg. Het stond al een tijd op m'n lijstje om heen te gaan want: ski-oord op maar 4 uur rijden vanaf Den Haag. Ideaal! Vorig jaar is het niet gelukt, toen waren we te laat met boeken en wat er over was vond ik véél te duur, dus nu ruim op tijd geboekt. MAAR.. nu is er GEEN sneeuw! Op de webcam is alles groen en we lezen dat de opgespoten skidalingen erg papperig zijn.. Huilen.. We gingen voor de sneeuw, aangezien de kinderen dat in hun leven in Nederland nog maar 1 keer meegemaakt hebben.. Maar we maken er wat van!

 

Tiger and Turtle

Onderweg stoppen we bij Tiger and Turtle in Duisburg, ook wel 'Magic Mountain' genoemd. Sinds de opening in november 2011 is de begaanbare sculptuur overal ter wereld in de publiciteit geweest. Het is een soort loopbare achtbaan en belooft een fantastisch uitzicht te hebben vanaf het hoogtste punt bovenin.
De sculptuur is bijzonder en het is leuk om over heen te lopen! Het uitzicht over Duisburg en richting Düsseldorf valt mij erg tegen, veel industrie, niet echt bepaald wat ik onder een 'fantastisch uitzicht' versta..

 

Verblijf

We verblijven bij Center Parcs Hochsauerland. Dit is een leuk park. De huisjes zijn schoon,  ruim,  modern ingericht en ons 4 persoons huisje heeft zelfs 2 badkamers. Op het park zelf is een super leuk zwembad met allerlei glijbanen, zijn een aantal restaurants,  parkwinkel, gamehal, zijn er allerlei activiteiten mogelijk zoals bowlen, voetbal (binnen), etc., is er animatie, een kinderboerderij, speeltuintjes en een hele grote speeltuin/ klimpark: Avontura, bovenop de heuvel en bereikbaar vanaf het park . Daarnaast is het gelegen tussen 2 skigebieden (Winterberg en Willingen), maar ook in de zomer of zoals nu als er geen sneeuw ligt, is er voldoende te doen in de omgeving.

Verblijf je niet in Center Parcs, dan kan je eventueel wel een 'dagje centerparcs' doen door enkel naar het zwembad en Avontura te gaan.

 

Wat is er leuk om te zien/doen in de omgeving?

Plästerlegge, Bestwig

Dit is een waterval, ongeveer een halfuurtje rijden vanaf Center Parcs en Winterberg. Je loopt er ongeveer in een half uur naar toe (misschien bij langere droogte iets sneller, er was nu veel modder), met af en toe redelijk flink dalen en later dus terug ook weer klimmen. De weg staat niet heel duidelijk aangegeven, maar eenmaal gevonden kan je dicht bij de waterval komen. 

NB: Niet heel handig met een kinderwagen of toegankelijk voor mindervaliden, hond mee is prima. In de winter kan de waterval bevroren zijn.

Fort Fun Abenteuerland, Bestwig

Je hebt eventueel vlakbij de waterval een pretpark in Wild West thema: Fort Fun Abenteuerland. Deze was nu gesloten, maar gaat eind maart weer open (tot eind okt/ begin nov). 

Hillestausee, Winterberg

Dit is een klein meer waar je in de zomer kan zwemmen (met ligweide en speeltuin), vissen, waterfietsen en waterskieën met kabels. Er liggen verschillende schansen in het meertje. Je kunt er ook wandelen en er is een horecagelegenheid. Nu was dit gesloten, maar we hebben hier wat gewandeld en de kinderen hebben in de speeltuin gespeeld. Het ziet er uit dat het in de zomer erg gezellig kan zijn.

 

Avontura Der Spielberg, Medebach

Een super leuke speeltuin/klimpark (gratis!). Er zijn veel parcours in allerlei moeilijkheidsgraden (voor jonge- en oudere kinderen) met allerlei klimtoestellen, glijbanen, kabelbaan, etc. Daarnaast is het voor ouders ook een workout ;)

Avontura Der Spielberg is te bereiken via Center Parcs Hochsauerland, maar ook apart (aparte weg). In principe is het speelpark het gehele jaar geopend van 08.00 tot 21.00, let wel op de weersomstandigheden, soms is het in de winter bijvoorbeeld niet toegankelijk.

 

Skywalk Willingen

Skywalk Willingen is een loopbrug van 665 meter lang en 100 m hoog. Het is daarmee de langste hangbrug in Duitsland en het is er nog niet zo lang: zomer '23 geopend. Kaartjes kosten 8,50 (6-15 jr) voor kinderen en 11eu (16+) voor volwassenen (feb '24). Het is een ervaring om over de brug te lopen. Let op: hij wiebelt wel een beetje, je moet hier wel tegen kunnen ;) En je loopt over een raster heen waardoor je ook recht naar beneden kan kijken ;)
Wij hebben de brug niet bewandeld. We hebben zoiets in Oostenrijk gedaan op de Highline 179, een 110 m hoge loopburg en ik vond het toen doodeng! Vooral dat wiebelen, het is licht, maar op zo'n hoogte vond ik dat echt eng (man en kinderen hadden hier niet zo'n last van en renden heen en weer wat mij nog meer angst gaf haha). En het lopen op een raster en dus recht naar beneden ook kijken.. Máár ik heb het wel gedaan toen en vond het een toffe ervaring! Voor nu vonden we 39,- voor een vergelijkbare ervaring het niet waard dus hebben hier even staan kijken. Mocht je zoiets nog nooit gedaan hebben is het wel een toffe ervaring!
Voor info kijk dan op hun website.

 

Naast deze Skywalk is de Mühlenkopfschans. Dit is de grootste skischans ter wereld, 156m hoog. Hier worden jaarlijks wedstrijden gehouden (dan is de skywalk dicht). Daarbuiten kun je de schans bezoeken en is het leuk om eens te zien.

Je kunt hier naar toe wandelen, zoals wij hebben gedaan, maar er is ook een mogelijkheid om beneden te parkeren en met een soort liftje naar boven te gaan. Kosten hiervoor zijn tussen de 3 en 7 euro.

 

Ettelsberg , Ettelsberg-See, Hochheideturm en Kyrillpfad Willingen

Bij Ettelsberg (831m hoogte) kun je prachtig wandelen! Dit is evt. goed te combineren met de skywalk wat op 500 meter afstand ligt. 
Wij wandelde naar de Ettelsberg-See, een stuwmeertje wat in de winter gebruikt wordt om sneeuw te maken voor het skigebied. 

Naast dit meer staat de Hochheideturm, een 62 m hoge uitkijktoren op de Ettelsberg. Vanaf hier heb je prachtig uitzicht over de omgeving. Je kunt deze toren ook met een gondel bereiken, want het is best wel een stuk wandelen. De toren is gratis te bezoeken. Voor de gondel betaal je wel.

Aan de achterkant van de toren, bij de gondel, is de skipiste. Helaas voor ons, ook hier geen sneeuw, maar we konden wel 'après-skiën' bij het naastgelegen restaurantje. Na een 'heisse schoko mit sahne' zijn we weer terug gaan wandelen de berg af. Let op: je kunt in dit restaurant niet pinnen! Daar waren wij anno 2024 niet op ingesteld dus hebben met veel moeite en te weinig geld een chocomelk gedronken.. 

Met kinderen is het Kyrillpfad heel leuk om te doen! Dit is een kleine wandeling van ongeveer 1 km met bruggetjes, trapjes, planken en smalle paadjes wat gaat door een stuk bos met overblijfselen van de schade die de storm Kyrill in 2007 heeft achtergelaten. Deze wandelroute is evt. goed te bereiken vanaf Ettelsberg-See, mocht je met de gondel zijn gekomen en toch een kleine avontuurlijke wandeling met de kinderen willen maken. Af te raden als het regenachtig is, of veel geregend heeft (of doe laarzen aan ;) ) want dan is het erg modderig met veel plassen. 
De kinderen vonden het een superleuk stukje!

 

Kyrill-pfad Schanze, Schmallenberg

Nog een leuke wandelroute met kinderen, ook een pad met bruggetjes, trappen, vlonders en paadjes langs overblijfselen van storm Kyrill in 2007. Deze is ook 1km, maar eventueel uit de breiden tot een wat langer stukje. Persoonlijk vond ik deze leuker dan in Willingen, maar beiden zijn leuk met kinderen.

Sommerrodelbahn Winterberg

Hier kun je rodelen op een rodelbaan van 700m. Dit is leuk voor volwassenen en kinderen. Kinderen mogen vanaf 8jaar alleen de rodelbaan af. De snelheid kan je zelf bepalen door de hendel naar voren te houden, of naar achter te trekken om af te remmen. Er zijn diverse tickets verkrijgbaar; kinderen, volwassenen, volwassene+kind, enkele ritten en 6-rittenkaart die je alleen kan doen maar ook bijvoorbeeld met het gezin kan delen, etc.

↬ Kinderen van 8-15jr  3 eu enkele rit
↬ 16+ 4 eu enkele rit
↬ Volwassene + kind 5,50
↬ 6 rittenkaart; 15eu voor kinderen, 20eu voor volwassenen (16+) en 27,50 voor kind+volwassene

(feb '24)

 

Panorama Adventure Bridge, Winterberg

Deze brug ligt naast de rodelbaan en hiervoor moet je een kaartje kopen. Daarna kan je de burg op welke uitzicht heeft over de vallei, bobsleebaan en heeft het diverse klimtoestellen.  Aan het einde kan je met een glijbaan of trap naar beneden en via het natuurbelevenispad terug te lopen. In sommige gevallen zoals bij ons vandaag (vanwege bobslee evenement) kan dit niet en dan neem je dezelfde weg over de brug terug. De brug is ook voor mindervaliden en kinderwagens geschikt, ook dan neem je dezelfde weg weer terug, de klimtoestellen kunnen overgeslagen worden. 


Je hebt hier eventueel ook een Fly-line, Kletterwald (klimpark), Bikepark, Adventure golf en nog meer activiteiten. Een aantal hiervan zoals Kletterweld, Bikepark en Fly-line zijn 's winters gesloten. Voor meer info en om te zien of iets open is, kijk dan even hier

Omgeving

Tenslotte is het een mooie omgeving met tal van wandelroutes. Leuk om door heen te wandelen, rond te rijden en zelf op ontdekking te gaan!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.