Monumentendag, de Salamander Leidschendam

Gepubliceerd op 10 september 2023 om 10:40

Elk jaar in het tweede weekend van september zijn duizenden prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Wij bezochten dit jaar zaagmolen De Salamander in Leidschendam.

 

Dit is een zaagmolen die sinds 1643 boomstammen tot planken zaagt. De boomstammen liggen eerst een tijd in de Vliet, waarna ze door de molen naar binnen worden gesleept om vervolgens tot planken gezaagd te worden. Het is een nog werkend monument wat het heel leuk maakt om dat proces te zien! We kregen uitleg over hoe de molen werkt, hoe deze (kop) draait om zo goed mogelijk wind te vangen en mochten tenslotte nog in de kop een kijkje nemen toen de molen stilgezet was. Heel interessant!


Er wordt enthousiast verteld door de molenaren, alle vragen worden beantwoord en er wordt de tijd voor genomen. Zo hebben we allerlei dingen geleerd over het proces van houtzagen en de molen zelf plus leuke weetjes, zoals dat de molen preventief natgespoten wordt met oud en nieuw om te beschermen en dat dit gebeurd door sproeiers die ingebouwd zijn in de kop van de molen (in geval van brand, maar ook dus preventief ingezet kunnen worden). We hebben kunnen zien hoe de kop van de molen gedraaid wordt, stilgezet wordt, planken gezaagd worden, etc.

De molen is elke woensdag en zaterdag tussen 12.00 en 16.00 te bezoeken en wat uitgebreider op dagen zoals op monumentendag, molendag en erfgoeddag. Dus mocht je deze op monumentendag gemist hebben, zijn er nog voldoende opties!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.