Bunkercomplex Overvoorde

Gepubliceerd op 26 mei 2024 om 14:02

De commandopost in Rijswijk is bij het begin van de Tweede Wereldoorlog ontstaan. Er zijn verschillende Duitse bunkers gebouwd, waaronder een afluisterpost ten bate van de Luftwaffe/ Luftgau. Zo kon het Brits radioverkeer afgeluisterd worden. (Luftwaffe is een veelgebruikte naam voor de Duitse luchtmacht. De Luftgau was de eerste verdedigingslinie voor de Luftwaffe tegen de geallieerden)


Na de Tweede Wereldoorlog werd het complex in gebruik genomen door de bescherming bevolking. Bescherming bevolking was de Nederlandse organisatie voor civiele bescherming, opgericht in 1952, om de bevolking ten tijde van oorlog en rampen te kunnen beschermen. Ze hadden onder andere een brandweerdienst, eerstehulpdienst en een reddingsdienst. Daarnaast waren er voorlichtingen aan burgers. In 1981 werd de organisatie gefaseerd opgedoekt, tot het in 1986 officieel werd opgeheven.
De in 1969 nieuw gebouwde atoombunker deed dienst als commandopost en is weer compleet en authentiek ingericht. Je gaat echt even terug in de tijd!

Bunkercomplex Overvoorde bestaat uit twee ondergrondse voormalige commandoposten, een oefenruïne en een lesaccomodatie waar vele B.B'ers hun opleiding en training hebben gehad.

Een deel van de bunkers is niet meer te bezoeken vanwege veiligheidsredenen; de brandweer heeft hier na de B.B's ook nog lange tijd oefeningen gedaan. De vele branden en blusmethodes hebben de bunkers geen goed gedaan. In twee andere bunkers wonen vleermuizen, deze zijn beschermd dus mogen ook niet bezocht worden

Wij zijn met bunkerdag naar bunkercomplex Overvoorde geweest, maar dit complex is meerdere dagen per jaar geopend. Zo ook op bijvoorbeeld nationale monumentendag en meestal de eerste zondag van de maand. Check de website voor de actuele openingsdagen en tijden.
Wij vonden het een bijzondere en leerzame plek. We zijn in een aantal bunkers geweest in Nederland, België en Frankrijk, maar dit was de grootste die we hebben gezien. Bovendien is het heel interessant om de inrichting en manier van werkzaamheden en leven te zien, doordat de inrichting hersteld is. Het geeft echt een blik in het verleden. Daarnaast staan er enthousiaste vrijwilligers die rondleidingen geven of bij bepaalde dagen aanwezig zijn en veel informatie vertellen en vragen beantwoorden.

↬ Kosten zijn normaal gesproken €8,- (13+), veteranen €6,-, kinderen €5,- (4 t/m 12 jr), kinderen van 0-3jr zijn gratis. Gezinstickets (2 kinderen + 2 volwassenen (13+) kosten €22,50.  Je kunt hier géén gebruik maken van een Museumjaarkaart.
↬ Openingstijden van 10.00 tot 16.00 uur, aanvang laatste rondleiding 15.30 uur. Een rondleiding duurt ongeveer circa 90 minuten.
↬ Honden of huisdieren zijn niet toegestaan (uitgezonderd hulphonden)
↬ Er is beperkte toegankelijkheid voor mindervaliden. Het buitenterrein is niet rolstoelvriendelijk en de bunkers moeten via trappen worden bezocht.
↬ Toiletten zijn aanwezig
↬ Parkeergelegenheid aanwezig (gratis)

 

Googlemaps locatie HIER

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.