Stedentrip
We zijn samen een weekendje naar Mechelen! Eens in de zoveel tijd vinden we het fijn om even samen er op uit te gaan zonder de kinderen. Vaak is dit in de vorm van een stedentripje, daar doen we de kinderen namelijk toch geen plezier mee ;) Én meestal wel redelijk in de buurt zodat als er iets is met de kinderen, we er met een paar uur weer zijn. Mechelen is dan ideaal! Wel echt even weg, andere omgeving en vanaf Den Haag maar 2 uurtjes rijden. We overnachten daarnaast heel bijzonder, in een oude kerk (zie Martin's Patershof, Mechelen)!
Mechelen ligt tussen Antwerpen en Brussel in aan de rivier de Dijle. Mijn ervaring is dat het een leuke stad is met leuke restaurantjes, café's, activiteiten en bezienswaardigheden. Persoonlijk vond ik het minder dan bijv. Brugge of iets dergelijks. Ik denk dat dat komt doordat er naast de mooie oude gebouwen ook veel modern is gebouwd en soms echt heel vlak er tegenaan en dat vind ik doodzonde. In Brugge heb je echt een oud centrum en in bijv. Antwerpen is er ook wel moderne bouw, maar is er meer ruimte tussen of meer overgang ofzoiets. Ik kan het moeilijk uitleggen. Desalniettemin is Mechelen zeker wel de moeite waard!
Wat is er dan leuk om te bezoeken? Hieronder wat tips;
De Brusselpoort
Dit is het laatste stuk overgebleven stadspoort in Mechelen. Zoals in de meeste andere steden werden de Mechelse stadsmuren afgebroken. Alleen de Overste Poort (Brusselpoort) ontsnapte aan de afbraak.
De Grote Markt
Dit is het grootste plein van Mechelen. Hieraan zitten allerlei restaurantjes en café's, oude historische gebouwen en aan de rand bevind zich de Sint Romboutskathedraal, de hoofdkerk van het aartsbisdom Mechelen-Brussel.
Wij hebben wat gedronken bij Bier Central. Als je een bierliefhebber bent is dit wel een aanrader. Er is ontzettend veel keuze in bier! Daarnaast zijn er ook lekkere snacks en broodjes. Je kunt hier ook avondeten. Het café is leuk ingericht met vaten, flesjes en allerlei bieraccesoires.
We hebben we geluncht bij Isajé, een beetje boho ibiza sfeertje en ook lekkere gerechtjes!
Als we het dan toch over eten hebben, wij zijn fan van Italiaans, bij Otomat kan je je pizza zelf samenstellen (Vismarkt) en Marcello is ook top (wel reserveren!). Beiden net buiten de Grote markt.
Sint-Romboutskathedraal
De kathedraal is vooral beroemd vanwege de ruim 97 meter hoge toren met zijn twee beiaarden (klokkenspel). De toren is als onderdeel van een groep van 56 belforten en kerktorens in België en Frankrijk opgenomen op de lijst van werelderfgoed UNESCO. De toren is 97 meter, maar het was de bedoeling dat deze 167 meter zou worden. Waarom dit niet is gelukt gaan verschillende versies te ronde: amper funderingen, waardoor deze veel te zwaar zou worden, gestolen stenen en de derde versie is dat er geen financiën waren om de toren volledig af te maken. Deze toren is te bezichtigen voor 8eu pp (kinderen 3eu). Daarvoor moet je wel 536 treden beklimmen en het is daardoor niet toegankelijk voor minder validen. De kathedraal overigens wel.
Tijdens de klim kom je langs de kraankamer (looprad van de kraankinderen die gebruikt werd om loodzware materialen naar boven te krijgen), Smidse, Klokkenkamer (waar 6 basklokken hangen) de oude beiaardkamer, Uurwerkkamer, nieuwe beiaardkamer, Askamer en ten slotte de Skywalk waar je uitzicht hebt over de stad en bij helder weer Antwerpen en Brussel kan zien. (zie meer foto's onderin)
Groot en Klein Begijnhof
Het begijnhof is door de UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed. Een begijnhof was een kleine stad in een stad. Met een eigen bakkerij, brouwerij, verpleeghuis, kerk en bleekweides. Begijnhoven werden gesticht in de tijd van de kruistochten. Veel mannen vertrokken op kruistocht, maar keerden nooit terug. Zo ontstond een vrouwenoverschot van weduwen, wezen en vrouwen die geen passende echtgenoot vonden. Naar het klooster gaan was een oplossing, maar kloosters namen vaak alleen maar adellijke of gegoede vrouwen op Het is leuk om hier rond te wandelen door de straatjes en te kijken op de leuke hofjes en in de verschillende kerken. Je kunt hier evt. onder leiding van een gids een wandeling maken.
Je vindt hier overigens ook brouwerij het Anker waar je evt. een rondleiding kan krijgen. De stokerij is momenteel gesloten.
Haverwerf
Oorspronkelijk werd hier haver ontscheept en verhandeld. Haver was vroeger synoniem voor graan en daarop heeft Mechelen de exclusieve stapelrechten: graanboten moeten in Mechelen stoppen en de hele lading drie dagen lang te koop aanbieden. Wat niet in Mechelen verkocht wordt, mogen de handelaars weer opladen en verder vervoeren. Er staan in de Haverwerf 3 huisjes vlakbij de brug iut de zestiende en zeventiende eeuw die de trekpleister van de Haverwerf zijn. Het hoekhuis heet Het Paradijske. De reliëfs boven de ramen verbeelden de scènes 'Het aards paradijs' en 'De boom der kennis van goed en kwaad'. In het midden staat De Duiveltjes, een van de mooiste houten gevels in België. Vroeger heette het De Verloren Zoon, want dat verhaal is boven de toegangsdeur uitgebeeld. Nu is het genoemd naar de duiveltjes die als zuilen fungeren. Links staat het huis Sint-Jozef, met centraal het reliëf van Sint-Jozef met het kind Jezus.
Dijlepad
Het pad leidt je langs (en over) de Dijle, tussen Haverwerf en Kruidtuin. Ontdek Mechelen vanuit een heel ander perspectief en bekijk de achterzijde van de oude huizen. Het is een leuke afwisseling als je door Mechelen wandelt.
De Vleeshalle
Ooit boden slagers hier hun koopwaar aan, nu is de monumentale hal een culinaire hotspot in het hartje van Mechelen. Er zijn diverse eettentjes waar je wat kunt nuttigen.
Laatste tips
Door de stad heen staan verschillende kerken. De meesten kunnen tussen 13.00 en 17.00 bezocht worden (gratis). Verder is er nog ZOO Planckendael, bioscoop, diverse musea, veel winkelstraten, etc.
Wij zijn nog met een rondvaart meegegaan. Dat is ook erg leuk en laat je de stad net weer anders zien!
Bekijk ook de reel op mijn instagram voor bewegend beeld van Mechelen ;)
Reactie plaatsen
Reacties