Varend Corso, Zuid Holland

Gepubliceerd op 24 juni 2023 om 21:05

De bloemencorso is vrij bekend, maar ken je ook het varend corso? Varend Corso Westland is een jaarlijks terugkerend evenement met prachtige bloemen, planten en  groenten. Drie dagen lang (dit jaar 23-25 juni) varen deze in thema versierde boten door de wateren van onder andere Westland, Schipluiden, Maassluis, Vlaardingen, Den Haag en Delft.  Het corso is een uithangbord voor de vele Westlandse kwekers. Naast de parade vinden er nog tal van activiteiten langs de kant plaats.

 

Dit jaar was het thema 'on stage'.  Verschillende musicals, opera's en ander muzikaal theater kwam voorbij varen. Op de website https://varendcorso.nl/ kan je informatie vinden zoals data, vaarroute, etc. Er zijn verschillende soorten deelnemers: bedrijven, telersverenigingen, dorpen, buurtschappen, gemeentes en jeugd. Deze deelnemers varen mee in een categorie naar keuze:

- Corsoboten; varen onder een titel die binnen het thema valt.  Deze boten zijn veelal Platte Westlanders, van oudsher het transportmiddel waarmee de tuinbouwproducten naar de veiling werden gebracht

- Zeilende westlanders; chique en statige boten waarbij het zorgvuldige arrangement van bloemen, planten en groenten de boot duidelijk in zijn karakteristieke waarde laat

- Blooming battle; MBO leerlingen varen mee namens hun vakschool en strijden mee om de eer met het mooiste arrangement. De leerlingen krijgen een vlet tot hun beschikking en krijgen als onderdeel van hun studie de opdracht hier een corsowaardige boot van te maken.

- Jeugdcorso; de jongste deelnemers kunnen met elkaar de strijd aangaan binnen het jeugdcorso. Meerdere slepertjes met elk een drietal vletjes erachter vormen een bijzonder onderdeel binnen het corso, waarbij de jongste jeugd zijn of haar creativiteit kwijt kan.

 

Wij gingen naar Delft. We parkeerden vlak langs de route en zochten een plekje uit. Ondanks het mooie weer, is er plek genoeg. Er werden vlak voor de corso voorbij kwam gratis krantjes uitgedeeld waarin wat artikelen over de boten stonden die mee deden en een overzicht van alle meevarende boten. Dit jaar varen er 46 boten voorbij. Sommige heel mooi versierd, sommige vooral veel act, andere grappig en weer een ander vooral sfeer en meezingen. We vonden het erg leuk! Bij ons viel de brandweerauto erg in de smaak: Spuit 11 (wat wil je met een vader als brandweerman), Barbie (m.n. door mijn dochter) en voor ons vooral de mooi versierde en swingende boten (meerdere! zie foto's en check instagram voor filmpjes)

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.