SAR, Katwijk

Gepubliceerd op 2 juli 2023 om 10:35

Jaarlijks organiseert de Katwijkse reddingsbrigade op de eerste zaterdag in juli het internationale Search and Rescue event (SAR Katwijk). Het is een van de grootste hulpverleningsevenementen in Nederland. Er zijn demonstraties, shows en allerlei activiteiten vanuit de KNRM, politie, brandweer, ambulance en kustwacht. 

 

Dit jaar bestaat de Katwijkse reddingsbrigade 100 jaar, waardoor ze nog meer hebben uitgepakt. Wij hebben geen vergelijk, want we gaan dit jaar voor het eerst. We parkeren net buiten de boulevard, op een nog niet-betaald stuk en lopen een stukje over het strand. In de verte zijn de vlaggen al zichtbaar en zien we een helikopter over vliegen. Hij gaat 'een schip in nood' helpen. Er volgen reddingsboten. We zien de helikopter eerst boven de boot cirkelen en dan stilhangen. Een man wordt naar beneden getakeld en even later twee 'slachtoffers' omhoog. Vervolgens vliegt de helikopter rond en eindigt na een waarschuwing voor flinke wind, zand en water verstuiving vlak voor ons op het strand. Daar blijft de helikopter langs stilhangen, laat een hulpverlener zakken en vervolgens een slachtoffer die door de reddingsbrigade snel naar de ambulance op land gebracht wordt, waarna het tweede slachtoffer wordt overgedragen aan de reddingsbrigade en de hulpverlener weer in de helikopter wordt getakeld. Er was gewaarschuwd voor verstuiving en ondanks de toch nog best wel afstand zijn wij helemaal nat en gezandstraald. Maar wat een ervaring! Heel gaaf om te zien!

Daarna lopen we een rondje over de boulevard waar werkelijk elk hulpverleningsvoertuig wat je kan bedenken staat. Ze staan per categorie opgesteld. De verschillende soorten ambulances staan bij elkaar, de brandweer (incl. hele oude wagens), reddingsbrigade, politie, etc. Bij elk voertuig kon je kijken en vragen stellen. Voor de kinderen erg leuk! Maar ook ikzelf had bijvoorbeeld nog nooit de BAS en orgaandonatie wagens gezien, of de binnenkant van een justitieel of ME busje.

Tussen de verschillende voertuigen in stonden nog allerlei activiteiten zoals een springkussen, kraampjes, spuitmogelijkheden, etc.

Na een rondje over de boulevard was er een demonstratie met politiehonden, ook bijzonder om te zien!  De brandweer komt nog in actie bij een 'neergestorte helikopter' en er is een demo in het kader van 'drugssmokkel'. 

 

Kortom SAR Katwijk is een dag waarbij voor jong en oud genoeg te zien en te doen is!

Dit jaar viel het weer wat tegen (in de ochtend regen, 's middags wel droog maar bewolkt) waardoor het wat rustiger was dan andere jaren, maar wij komen zeker nog eens terug!

 

↬ Eerste zaterdag in juli

↬ Gratis 

↬ Evenement is tussen 10.00 - 16.00

↬ Parkeergelegenheid in diverse parkeergarages en daar omheen (wel vaak betaald)

↬ Honden toegestaan, maar er zijn bepaalde demonstraties met andere honden

↬ Er zijn diverse horecagelegenheden en toiletten

↬ Boulevard is rolstoeltoegankelijk. Bepaalde demonstraties zijn op het strand, mogelijk dan minder zichtbaar vanaf de boulevard.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.