Hoe overleef ik een lange autorit met kinderen? 10 Tips!

Gepubliceerd op 17 juni 2024 om 11:39

Ik ga op reis en neem mee..

Misschien herken je het wel: je hebt een lange autorit naar bijvoorbeeld Zuid Europa voor de boeg en meestal beginnen de kinderen op de hoek van de straat al te vragen of 'we er al bijna zijn?!'.

Een lange autorit is voor niemand echt leuk (meestal) maar hieronder wat tips die bij ons werken om de reis wat plezieriger te maken:

 

Op tijd vertrekken

Sommigen vertrekken midden in de nacht. Ik ben daar zelf geen voorstander van, omdat ik dan vaak toch wel brak aan m'n vakantie begin. Wat wij wel doen is heel vroeg vertrekken. Zorgen dat alles ingepakt is (al in de auto het liefst), avond ervoor op tijd naar bed en dan om 05.00 vertrekken. Op het moment dat we dan in de buurt van Parijs zitten is het 'pas' 10.00, maar heb je er wel al 5u opzitten. Gevoelsmatig gaat de tijd snel vroeg in de ochtend, plus het is vaak nog rustig onderweg dus je rijdt lekker door. Soms slapen de kinderen nog wat en anders zijn ze vaak wel nog wat slaperig aan het hangen haha..

 

Voldoende stops

Zorg voor voldoende stops. Dit is voor degene die rijdt heel belangrijk, maar voor kinderen ook. Aangeraden wordt om dit om de 3uur te doen. Even een onderbreking. Meestal zoeken we een air of rustplaats met een speeltuintje, maar als dit er niet is gaan we zelf even rennen, spelen en wat energie kwijtraken.

Tip voor als je langs Zuid Frankrijk rijdt is Air de Jugy tussen Dijon en Lyon met een leuke speeltuin; zie Provence, Frankrijk.

 

Speelgoed

Neem speelgoed mee waar de kinderen zich mee kunnen vermaken. Hier zijn het dingen waar ze vaak mee spelen en wat dingen die praktisch zijn voor onderweg (dit kan ook een van de cadeautjes zijn, zie verderop). Wij nemen vaak kleurtjes, kleurboek, puzzelboekjes, van die boekjes waar je met een stift gevuld met water overheen gaat en op die manier kan 'verven', knuffels, autotjes, leesboek, mindgame, raamstickers, etc. mee.

 

Spelletjes

Ik neem vaak allerlei (auto) spelletjes mee en voor een aantal heb je zelfs helemaal niets nodig.

 • Autobingo(zelfgemaakte bingokaarten of kant en klare met caravans, hotels, bepaalde kleur auto etc om je bingokaart vol te krijgen),
 • Kentekenplatenspelletjes (Frankrijk heeft regio codes op het kenteken staan, je hebt kaarten waarop je dat kunt zien, bij elke gespotte regio, kleur je deze bijv. in. Spaar ze allemaal! Krijg je het land vol?
 • Of een kaart van Europa waarop je de landen kan afkruisen/kleuren van auto's die je hebt gezien, etc),
 • Zeeslag (op papier),
 • Kwartet
 • alfabetspel (zoek iets met de letter a, b, etc),
 • 'Ik heb iets in mijn gedachten (ding, dier) en de ander stelt vragen; je mag alleen met ja/nee antwoorden,
 • dierenslinger (noem een dier, waar de laatste letter op eindigt begint de volgende; noem om de beurt een dier; aap-paard- etc),
 • Ik ga op reis en neem mee (noem elke keer een item erbij en herhaal de vorige, om de beurt noem je de slinger woorden op, maak deze zo lang mogelijk),
 • geen ja/nee zeggen (Iemand mag geen ja of nee zeggen, anderen proberen dit juist uit te lokken, hoe lang hou jij het vol?), enzovoort.

  Er zijn veel leuke voorbeelden op Pinterest of Google te vinden.

 

Eten

Eten doet vaak goed 😉. Neem wat hapjes mee voor onderweg. Wat snoepjes, hartigs, fruit, etc. 

 

Cadeautjes 

Ik neem van te voren altijd wat kleine cadeautjes mee. Meestal koppel ik dit aan een kaart. Ik maak van te voren een A4tje voor de oudste (jongste snapt dit nog niet) waarop de landen staan waar we doorheen rijden, de route en een aantal grote plaatsen of herkenningspunten. Deze plaatsen kan ze dan zelf een beetje volgen via de borden langs de weg en zien waar we rijden, hoe ver we nog moeten etc. (Vaak 2 A4tjes omdat wij er een overnachting tussen plakken). Aan deze punten zit een activiteit (later meer) of cadeautje gekoppeld. De cadeautjes zijn meestal dingen voor onderweg of op de vakantie, denk aan bellenblaas, puzzelboekje, bal, waterspeeltje, etc. Bij ons altijd een groot succes! (Kosten zijn laag als je dit bij bijvoorbeeld action koopt en er wordt bij ons de hele vakantie mee gespeeld).

 

Muziek

Maak playlists, neem cdtjes mee met muziek die iedereen leuk vind of wissel af. Meestal heb je tegenwoordig internet in het buitenland, maar wij hadden dit in Zwitserland bijvoorbeeld niet. Wees dus voorbereid dat je Spotify bijvoorbeeld niet altijd kan luisteren en zorg dat je ook een cdtje of gedownloade playlists hebt. 

 

Activiteit tussendoor 

Dit is meestal meer iets wat we op de terugweg doen, maar soms rij je langs leuke activiteiten of plekken. Een riviertje, hoge toren, loopbrug, etc. Even een onderbreking (meestal een uurtje) op zo'n lange reis kan heel fijn zijn en het gevoel geven dat je niet lang onderweg bent. Hier moet de tijd wel naar zijn en iets zijn wat langs de route ligt (in elk geval niet iets waar je veel voor moet omrijden). Zo zijn we na een vakantie in Italië een keer gestopt bij highline 179 in Oostenrijk; een hele hoge loopbrug waar we toevallig langs kwamen.

 

De reis verspreiden over meerdere dagen

Wat wij op de terugweg vaak doen is 'de vakantie verlengen'. We rijden heen vaak in 1,5dag. Liefst op dag 1 2/3 en de volgende dag nog maar 4/5 uurtjes en kiezen dus eigenlijk altijd voor een overnachting. Meestal rijden we tot uur of 18.00 zodat we een hapje kunnen eten, soms zwemmen in een zwembad van het hotel of nog even door het dorpje kunnen struinen en op tijd naar bed kunnen om de volgende dag na het ontbijt weer verder te gaan. Dit zorgt er bij ons voor dat we relaxer op vakantie gaan. Anderen kiezen ervoor om in 1x door te rijden zodat je sneller op bestemming bent, is ook wat voor te zeggen, maar is niet onze keuze.

 

Terug, doen we vaak de reis in stukjes hakken. Zo zijn we uit Zuid-Frankrijk nog een nachtje in de Ardèche en een nachtje in Luxemburg gebleven en hebben daar nog gezwommen, gewandeld in de natuur, stadje verkend, etc. Hierdoor onderbreek je de reis en heb je minder het gevoel van lange autoritten en het gevoel van een langere vakantie 😉, maar dat zou je op de heenweg natuurlijk ook kunnen doen. Het kost je natuurlijk wel meer vakantiedagen en een overnachting, dus daar moet wel het budget en mogelijkheid voor zijn. Tip voor overnachtingen; boek ruim van te voren, check na een week nogmaals of dit echt de goedkoopste/ beste optie is of wijzig deze. Hierdoor hoeft een overnachting niet heel duur uit te pakken.

 

Filmpjes

Ja.. Last but not least. Filmpjes zijn ook echt een uitkomst. Waar was dit in mijn tijd?! We hebben schermpjes aan de stoelen gebonden waarop ze samen een filmpje kunnen kijken en de tijd wat sneller gaat. Neem wat favoriete filmpjes mee en je bent zo weer een uurtje verder. De schermtijd laten we deze reisdagen los 😉

 

Terugweg

Én vergeet de terugweg niet 😉 Wij hebben terug meestal weinig cadeautjes (1 of 2) en vaak meer onderbrekingen. Hierdoor zijn we regelmatig de cadeautjes helemaal vergeten/ niet nodig gehad. Idemdito voor spelletjes onderweg. 

Kijk wat passend is voor jullie situatie, jouw kinderen/ gezin en vergeet niet tijdens de reis ook al te genieten; je vakantie is begonnen!

 

Ik ben benieuwd of hier nog een leuke tip voor je bij zat, of dat je zelf nog een ideale tip hebt, ik hoor het graag!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.